Jouni Tuomivaara

Omakotitalon kauppa - neliöitä vai kokonaisuus?

Uusi Suomi uutisoi omakotitalokaupasta, jossa myyjä velvoitettiin maksamaan ostajalle hinnanalennusta pinta-alapoikkeaman vuoksi. Onko asuinneliöihin perustuva hinnoittelu ja hintavertailu omakotitaloissa perusteltua?

Omakotitalo poikkeaa hinnoittelussa rivi- ja kerrostaloasunnoista huomattavasti. Onhan kyseessä aina hyvin yksilöllinen asunto. Rivi- ja kerrostaloissa asuntoja yhdistää mm. sama yhteinen rakennus sekä tontti. Myös asunnot ovat yleensä samantyyppisiä pohjiltaan ja jopa ikkunanäkymiltään. Tällaisten asuntojen osalta asuinneliöihin pohjautuva hinnoittelu ja hintavertailu on perusteltua. Vaikka asunnoissa sinänsä olisikin yksilöllisiä eroja, niissä on myös paljon samankaltaisuutta.

Omakotitaloissa asuinneliöperusteiseen hintavertailuun on vaikea löytää järkeviä perusteita. Kahta täysin vertailukelpoista omakotitaloa on vaikea löytää. Poikkeuksen tuovat erillistaloyhtiöt, joita toisaalta voidaan verrata tässä tapauksessa rivi- ja kerrostalojen hinnoitteluun.

Mitä merkitystä asuinneliöillä on omakotitalon ostajalle?

Ostajan tärkein velvollisuus ennen kaupantekoa on huolellinen ennakkotarkastus. Omakotitalon ostossa se tarkoittaa sekä tonttiin, että rakennuksiin tutustumista. Yleisimmin ostoperusteena on sijainnin, palveluiden ja muiden seikkojen ohella tarpeelliset ja ostajan mieltymyksiä vastaavat tilat rakennuksissa. Moni ostaja mittaa esittelyssä esimerkiksi tiettyjen tilojen mittoja, jotta rakkaille ja tärkeille huonekaluille ja esineille löytyy sopiva paikka.

Jos ostettava ja huolellisesti tarkastettu talo vastaa tarkoitustaan ja vaikuttaa ostajalle kaikin puolin sopivalta, niin miksi siinä pitää vielä olla tietty määrä asuinneliöitä? Eikö riitä, että talossa on ne tilat, mitä ollaan hakemassa? Käytännössä ainoa pinta-ala, jolla ostalle on todellista merkitystä, on kerrosala. Tontin rakennusoikeus nimittäin määritetään kerrosalan mukaan. Omakotitalon ostajalle pitäisikin riittää, että hänelle annetaan tieto rakennusten kerrosaloista ja tontin jäljellä olevasta rakennusoikeudesta. Kaikki muut pinta-alatiedot, kuten bruttoala, nettoala, huoneistoala ja kokonaisala ovat periaatteessa turhia.

Rakennus- ja sisustusratkaisut vaikuttavat väljyyden tunteeseen

Kaksi täysin samankokoista ja samanmallista asuntoa voi vaikuttaa eri väljyiseltä. Vaaleat pinnat tuovat yleensä enemmän väljyyden tunnetta, kuin tummat pinnat. Valaistuksella ja huonekalujen sijoittelullakin on merkityksensä. Kaksi asuinpinta-alaltaan samankokoista, mutta eri mallista asuntoa voi myös vaikuttaa hyvinkin erikokoisilta. Toisessa voi olla runsaasti ns. hukkaneliöitä, kun taas toisessa neliöt on toteutettu tehokkaasti.

Vaikka tällaiset, samankokoiset asunnot olisivat samantasoisilla materiaaleilla ja varusteilla, yhtä kivoilla tonteilla ja yhtä hyvillä paikoilla, niiden asuinneliöhinnat todennäköisesti poikkeaisivat toisistaan jopa merkittävästikin. Puhumattakaan siitä, että samanlaiset talot olisivat täysin erilaisilla tonteilla ja yhtä hyvillä sijainneilla; upean puutarhatontin omaavan talon asuinneliöhinta olisi huomattavasti korkeampi, kuin pelkällä murske- ja multapihalla olevalla talolla. Hinta ei siis perustu asuinneliöihin, vaan kokonaisuuteen.

Asuinneliöhinnoittelu johtaa turhiin riitoihin

Huoneistoalan, eli asuinpinta-alan laskennassa on eri aikakausina käytetty varsin toisistaan poikkeavia laskentatapoja. Tässäkin on yksi syy, miksi omakotitalojen asuinneliöhinnat ovat äärimmäisen harvoin vertailukelpoisia. Se on myös yksi syy, jonka vuoksi pinta-aloista riidellään.

Omakotitalojen kaupassa asuinpinta-alaan osittainkaan perustuvasta hinnoittelusta pitäisi luopua. Kuten aiemmin mainitsinkin, kerrosala on syytä ja perusteltua ostajan saada tietoon. Sen sijaan asuinpinta-alan mainitseminen on aina riski niin myyjälle, kuin ostajallekin. Ostajalle siksi, koska hän on todennäköisesti joskus myös myyjän asemassa. Asunto- ja kiinteistökauppariidat työllistävät oikeuslaitosta muutenkin niin paljon, että ainakin neliöriidoista kannattaisi pyrkiä eroon ja keskittyä todellisten virheiden käsittelemiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Nuo alalaskelmat ovat matematiikkaa. Helpoin konsti vältää riitaa, on ilmoittaa ne oikein, vaikka niillä ei sen suurempaa merkitystä kaupan tekemiseen olisikaan.

Toimituksen poiminnat